CD S. A. realizuje projekt współfinansowany z Funduszy Europejskich pt. „Wzrost konkurencyjności oraz innowacyjności spółki CD poprzez wprowadzenie na rynek nowych produktów o podwyższonych cechach jakościowych”.
Podstawowym celem projektu jest zwiększenie innowacyjności i konkurencyjności firmy poprzez działania mające na celu dostosowanie oferty do wymagań panujących na rynku.
Przedmiotem projektu jest zakup urządzeń będących elementami linii technologicznej do produkcji kremów o smaku czekoladowym i czekoladowo-orzechowym.
W wyniku realizacji projektu planowane jest wdrożenie produkcji kremów o smaku czekoladowym i czekoladowo-orzechowym o obniżonej zawartości energetycznej i cechach prozdrowotnych. Wynika to z zastosowania całkowicie nowej technologii. Nowo wytwarzane produkty będą istotnie różnić się od dostępnych aktualnie na rynku wyrobów tego typu. Charakterystyczne dla nich będzie to, że zachowując cechy dotychczas produkowanych kremów przez spółkę o ustalonej renomie, zawierać będą nowe zalecane przez dietetyków składniki.
Inwestycja w nowe technologie oraz wprowadzenie do oferty nowego produktu spowodują rozwój przedsiębiorstwa oraz wzrost jego konkurencyjności na rynku.
Wartość projektu: 563 955,00 PLN
Dofinansowanie projektu z UE: 160 475,00 PLN